NodeJS Nedir ?
1 dakikalık okuma
197 okunma
0 beğeni
NodeJS Nedir ?
NodeJS server-side uygulamalarının yazıldığı, Joyent tarafından 2009 yılında geliştirilmeye başlanmış bir Javascript Runtime platformudur. Bu platform V8 denilen Javascript motoru üzerinde çalışır. V8 Google tarafından geliştirilen, Chrome tarayıcılarının da üzerinde çalıştığı C, C++ ve javascript dilleri ile kodlanan bir motordur (engine). Tek amacı ise Javascript kodunu makine diline çevirmektir. Web tarayıcılara muhtaç kalmadan her yerden çalışabilir ve Java ile yakından uzaktan alakası yoktur.
Nodejs kesinlikle çok hızlıdır. Asenkron işlemleri yaparken aldığımız cevaplar bizi baya tatmin edebilir. I/O ve network işlemlerini non-blocking olarak çalıştıran node.js, zaman ve kaynak konusunda çok cimride olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse çok yüksek trafikli sitelerde anlık işlemler, kullanıcı sorgulamadan aynı signalR’da olduğu gibi web socket kullanılarak client’ın ekranına çok kısa zamanda ve az kaynak tüketilerek gönderilebilir. Mesela bir servisten çekilen borsa bilgilerinin tüm clientlara gönderilmesi gibi. Bu işlemi kullanıcı sorgulamadan borsa bilgileri değiştikçe yapılacaktır. Gerçek zamanlı (real time) uygulamalar web soket teknolojisi kullanılarak node.js ile performanslı bir şekilde yapılabilir.
Node.js’in Farkı Nedir ?
JavaScript’in fonksiyonel programlamaya uygun yapısı sayesinde modüler kod yazmayı bize öğretir ve teşvik eder. Her bir modül tıpkı Unix felsefesinde olduğu gibi sadece tek bir işi yapmaya çalışır.
Node.js’de kod yazmak bulmaca yapmaya benzer. Herşeyi yapmaya çalışan yavaş ve hantal bir framework kullanmak yerine yüzbinlerce açık kaynak paketlerinden oluşan NPM (Node Package Manager) ekosisteminden küçük büyük istediğiniz modülleri karıştırıp kullanabilirsiniz.
Kimler Kullanıyor ?
Startup firmalarından büyük şirketlere hemen hemen herkes Nodejs kullanıyor. Birkaç büyük şirketlerden örnek vermek gerekirse; Apple, Google, IBM, Microsoft, NASA, Netflix, PayPal, Pinterest